Aleluja. Shpirti im, lëvdo Zotin.@Psalmi 146:1
portret
Horatio G. Spafford (1828-1888)

Horatio G. Spafford, 1873 (It Is Well with My Soul); Jan Foss (1954-).

Ky himn eshte shkruar pas dy traumave te medha ne jeten e Spafford. E para eshte i famshmi Zjarr i Madh i Chicago ne Tetor 1871, qe e rrenoi ate financiarisht (ai ishte nje biznesmen i pasur). Pak me vone, ndersa pershkonin Atlantikun, te kater vajzat e Spafford vdiqen ne nje perplasje me nje anije tjeter. Gruaja e Spafford Anna mbijetoi dhe i dergoi te famshmin telegram E shpetuar e vetme. Jave me vone, ndersa nje nga anijet e Spafford kaluan after vendi ku vajzat e tij vdiqen, Shpirti i Shenjte, frymezoi keto fjale. Ato flasin per shpresen e perjetshme qe te gjithe besimtaret kane, pavaresisht nga cfare dhimbjesh ose hidherimesh bien mbi ta ne toke.

Philip P. Bliss, 1876 (🔊 nwc pdf).

portret
Philip P. Bliss (1838-1876)

Kur paqja, si lum, zemrën time përshkon
Dhe vjen porsi dallg’ një hidh’rim,
Unë ndihem i dobët, por ti më mëson
Se at’ çast ësht’ i fort’ shpirti im.

Refreni

Ësht’ i fort’ shpirti im!
Ësht’ i fort’, ësht’ i fort’ shpirti im!

Kur djalli sulmon, dhe tundime më vijn’,
Kam k’të sigurim të bekuar:
E pa gjendjen time t’pashpres’ Zoti im;
Derdhi gjakun e tij ai për mua.

Refreni

Mëkati im, krejt, jo një pjes’, por i tër’
—Sa shum’ më gëzon ky mendim!—
Në kryq ësht’ mbërthyer, un’ s’e mbaj më atë.
Lavdëro, shpirti im, Perëndinë.

Refreni

Për Krishtin jetoj, pra kur vdekja do t’vij’,
As frik’ un’ s’do t’kem, as shqet’sim!
Se ai do t’ndihmoj’, si ndihmoi gjer tani
Dhe fuqi do t’i jap’ shpirtit tim.

Refreni

Dhe ditën kur ti do të vish presim ne,
Të shkojm’ drejt në qiell, jo në varr;
Që un’ zërin tënd ta dëgjoj kur mbi re
Do të vish, Zoti im, për t’më marr’

Refreni